Javni izvršitelj demantovao da je zaradio i naplatio 396.000 dinara za pola sata javnog nadmetanja

Na današnjoj konferenciji za novinare, koju je organizovala Komora izvršitelja Srbije povodom objavljenog teksta u kome se navodi da je jedan izvršitelj u Srbiji zaradio 396.000 dinara za pola sata, javni izvršitelj Nebojša Spasojević demantovao je da je taj novac naplatio i ističe da je tarifu primenio, kako je propisano zakonom

Ilustracija, Foto: pixabay

 

Što se tiče spornog predmeta, radi se o lokalu koji je u postupku restitucije vraćen vlasnicima – Jeleni Perović i Dušanu Miladinoviću, ali deo lokala od 28% ostaje Gradu Nišu. S obzirom na to da lokal nije mogao fizički da se podeli, u postupku pred Sudom određeno da se srazmerno svojim udellima suvlasnici namire. Postupak je protekao bez problema, utvrđena je vrednost objekta na osnovu nalaza sudskog veštaka u iznosu od 17 miliona dinara.

– Održane su dve prodaje, na prvoj se niko nije javio, na drugoj je početna cena bila 50% od procenjene vrednosti, tj. 8,5 miliona dinara i pojavio se jedan ponuđač. Izvršni poverioci su iskoristili pravo preče kupovine i po toj ceni otkupili lokal i platili razliku udela grada od oko 1.938.000 dinara, objašnjava javni izvršitelj Nebojša Spasojević.

On dalje navodi da je nakon toga lokal predat vlasnicima u svojinu i da je doneto rešenje o troškovima izvršenja. To rešenje, kaže Spasojević, između ostalog sadrži nagradu za naknadu za rad punomoćnika, njihovog advokata, za rad stručnog lica i naknadu za rad izvršitelja.

– Naslov u Blicu da sam za pola sata javnog nadmetanja zaradio 396.000 dinara je netačan. Za učešće u javnom nadmetanju obračunato je 5.335 dinara, a ne 396.000 dinara, a nagradu za uspešnost, na koju se verovatno pozivaju je nagrada koja se isplaćuje na kraju postupka. Po Zakonu o Javnoizvršiteljskoj tarifi, poverilac je u obavezi da zu nagradu plati izvršitelju. Ona se određuje u zavisnosti od visine potraživanja koje je u postupku ostvareno. S obzirom na to da je vrednost lokala 8,5 miliona dinara, obračunata je nagrada u skladu sa tim iznosom i ja sam tarifu primenio kako je propisano, kaže Spasojević.

Spasojević dodaje da je dogovor bio da on donese rešenje o troškovima, na koji će poverioci da izjave prigovor, a da troškove neće naplaćivati dok Sud o tom prigovoru ne bude odlučio. On ističe da do sada od njih nije naplatio nikakvu nagradu za uspešnost, a posebno ne 396.000 dinara.

Jelena Perović i Dušan Miladinović su podneli disciplinsku prijavu Komori izvršitelja, a disciplinski tužilac je našao da nema mesta za pokretanje bilo kakvog postupka, što potvrđuju predstavnici Komore izvršitelja.

 

 

(Gradjanin.rs)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*