IZVEDENA ZA SAMO 7,5 MINUTA Operacija spašavanja vojnika iz opkoljene kasarne u Čapljini

 

23. aprila 1992. godine uspešno izvedena akcija spašavanja vojnika iz opkoljene kasarne u Čapljini, BiH.

Ilustracija: www.vs.rs | Igor Salinger

Ilustracija: www.vs.rs | Igor Salinger

 

Osim loših poteza i akcija, propusta i nesposobnosti nekih komandanata i jedinica JNA u sukobima tokom 1991. i 1992. na prostoru bivše Jugoslavije, bilo je ipak, i primera i akcija u kojima je ispoljena zavidna veština ratovanja, uspešno komandovanje, hrabrost i odvažnost pripadnika JNA, odnosno onih koji su u tim akcijama učestvovali.

Te akcije izvodili su, uglavnom, specijalni sastavi, padobranske, izviđačko-diverzantske i jedinice vojne policije, koje su pokazale veliku obučenost.

Jedna od takvih akcija bila je i operacija spašavanja vojnika iz opkoljene kasarne u Čapljini (Zapadna Hercegovina). Akciju je 23. aprila 1992. godine izvela borbena grupa sastavljena od pilota Ratnog vazduhoplovstva JNA i pripadnika elitne 63. padobranske brigade, koji su se nalazili na ratnom zadatku u Mostaru.

U akciji je učestvovalo devet helikoptera MI-8, ali se u kasarnu JNA spustilo osam helikoptera, dok je deveti bio u rezervi i lebdeo je u neposrednoj blizini.

Tog 23. aprila 1992. sa heliodroma Jesenice u Mostaru poletelo je šest helikopera, a tri sa heliodroma Ortiješa. U svakoj letelici nalazila se posada od dva pilota i jednog mehaničara, koji su se dobrovojno javili za akciju. Osim njih, u helikopterima je bilo raspoređeno 25 padobranaca koji su imali zadatak da obezbeđuju, štite i pomažu ukrcavanje i izvlačenje vojnika.

Svi su bili svesni opasnosti, visokog rizika i mogućih ozbiljnih gubitaka prilikom izvođenja akcije, ali je od svega, ipak, bilo jače saznanje da se što pre mora pomoći opkoljenim vojnicima u kasarni u Čapljini, koji su već dugo bili izloženi neprekidnom pritisku i vatri hrvatsko-muslimanskih snaga.

Akcija je, dakle, imala isključivo odbrambeni i humanitarno-spasilački karakter.

Ilustracija: www.vs.rs | Igor Salinger

Ilustracija: www.vs.rs | Igor Salinger

 

Žestoka artiljerijska priprema napada počela je u 16,45 i trajala je do 17,00 časova. Uporedo sa početkom i trajanjem artiljerijskog “oranja”, poleteli su helikopteri MI-8, jer je procenjeno da će let od Mostara do Čapljine trajati između 15 i 16 minuta. U pratnji helikoptera nalazili su se avioni RV i PVO, koji su štitili helikoptere.

Planirano je da akcija evakuacije ljudstva, od momenta prizemljenja letelica, preko prikupljanja i ukrcavanja, do poletanja poslednje letelice traje 12 minuta, jer se predviđalo da će toliko biti potrebno neprijatelju da se snađe i organizuje protivnapad, ali i da je vojnicima u kasarni dovoljno toliko vremena da se prikupe i u helikoptere ubace opremu.

Međutim, akcija je izvedena za samo 7,5 minuta. U krug kasarne na određena mesta spustilo se osam helikoptera i 16 padobranaca, koji su iz okruženja pokupili i izvukli 170 vojnika JNA i civila Srba, koji su se više od dve nedelje nalazili pod vatrom hrvatskih i muslimanskih napadača.

U ovoj akciji je oboren i rekord u broju ljudi prevezenih helikopterom MI-8, jer su u jednom od njih bila ukrcana 43 vojnika, čime su oborene sve dotadašnje procene o mogućnosti prevoza ovim tipom letelice. Čak su iz nekih helikoptera morali da izbace svu opremu, rančeve, vreće i naoružanje…

Helikopteri su se bez gubitka vratili u Mostar, svi su bili “izbušeni”, pa je pravo čudo da niko nije povređen i da neka letelica nije bila oborena, ili, zbog oštećenja, prinuđena da sleti. Doduše, jedan helikopter se vratio samo sa jednim motorom, ali je ipak stigao na odredište i iskrcao nepovređene vojnike.

Zbog zaštite tajnosti operacije i sprečavanja “provale” komandi kasarne u Čapljini javljeno je da će ih evakuisati helikopteri samo desetak minuta pre sletanja, odnosno u vreme kada su helikopteri JNA već leteli ka Čapljini.

U toku planiranja akcije računalo se i na gubitke interventne grupe, ali na sreću ta se predviđanja nisu obistinila, zahvaljujući, pre svega, dobro organizovanoj, odvažno vođenoj i brzo izvedenoj akciji, koja je, svojom drskošću iznenadila neprijatelja. Potvrdilo se, takođe, da i dobra obaveštajna priprema i zaštita tajnosti izvođenja operacije predstavljaju osnovu za uspešnost poduhvata.

Treba posebno naglasiti zaista veliku hrabrost, požrtvovanost i odvažnost padobranca i posada helikoptera, koji su stavili svoje živote na kocku da bi spasili drugove u opkoljenoj kasarni, u skoro bezizlaznom položaju.

Autor: Miroslav Lazanski
(odlomak iz knjige “Komandosi”)

2 komentara

  1. Glavni organizator ove akcije bio je potpukovnik Ninković, koji je nedugo zatim postao general i ostao u Republici Srpskoj kao komandant njenog RV i PVO.

  2. Da li je neko čuo i rekao autoru Lazanskom ko je osmislio , planirao i naredio izvodjenje navedene operacije spasavanja. Gde su tu bili heroji piloti aviona i helikoptera, padobranci itd, a tada potpukovnik Ninković bio je samo jedan od aktera, no otom potom.
    POTRUDIĆEMO SE DA O TOJ I SLIČNIM OPERACIJAMA PIŠU PROFESIONALCI GLAVNI AKTERI, A NE ,,KONJOVODCI“ KOJI SU INAČE PISALI I PIŠU ISTORIJU NAŠEG NARODA, UOSTALOM ZATO NAM SE ONA I PONAVLJA.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*