Invalidske penzije: Lista kraća za 150.000 imena

U poslednje dve decenije broj invalidskih penzionera u našoj zemlji je značajno umanjen. Registrovan „pad“ za oko 285.000 korisnika. Najzastupljeniji su u Beogradu, Novom Sadu i Nišu

Foto: Novosti

 

Pre dve decenije broj invalidskih penzionera u Srbiji bio je veći u odnosu na danas za 150.000 korisnika. Na listi Fonda PIO 1998. godine bilo je 435.835 onih čije je napuštanje radnog mesta bilo uslovljeno zdravstvenim razlozima. U septembru ove godine na listi ih je 287.287. Invalidski penzioneri su najzastupljeniji u filijalama koje inače imaju najveći broj penzionera, a to su Beograd, Novi Sad i Niš.

Kako navode u Fondu PIO njihovo učešće u ukupnom broju korisnika penzija je 16,8 procenata, dok su pre 20 godina činili gotovo trećinu svih penzionera. Statistika Fonda PIO pokazuje da se broj invalidskih korisnika penzija iz godine u godinu smanjuje čemu su doprineli pored pooštrenih uslova i rigoroznija kontrola medicinske dokumentacije.

Pre pet godina, odnosno 2013. godine invalidskih penzionera je 334.040 ili 19,4 odsto – navode u PIO. – Tokom 2008. na spisku je bilo 362.180 korisnika, odnosno gotovo 23 odsto, a 2003. njihovo učešće u ukupnom broju penzionera bilo je oko 27 procenata, tačnije 408.245.

Prosečan iznos na čeku invalida niži je za oko 2.350 dinara nego kod ostalih. Tako je prosečan septembarski ček isplaćen u oktobru iznosio 23.970 dinara. S druge strane, prosečna penzija u Srbiji posle ukidanja Zakona o privremenom umanjenju i uz tri povišice koje su isplaćene sada je 26.320 dinara, što je za oko 5,4 odsto više nego do sada.

U postupku kontrole koju je radio Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje od 2014. do kraja prošle godine, ukinute su 444 invalidske penzije. Pod lupom su uglavnom bila primanja ostvarena devedesetih godina. Pregledana je dokumentacija za više od 100.000 predmeta i urađeno je više od 4.000 vanrednih lekarskih pregleda.

Na kontrolnom pregledu je ponovo procenjivana radna sposobnost korisnika, a bilo je manjkavosti i u medicinskoj dokumentaciji i u dijagnozama – kažu u PIO. – Dvadesetak predmeta iz tog perioda prosleđeno je tužilaštvu zbog falsifikovanja medicinske dokumentacije.

Korisnicima koji se ne odazovu na kontrolne preglede dva puta, i ako ne opravdaju izostanak, obustavlja se dalja isplata. Kontrolni pregled je bio obavezan u roku od tri godine po odredbama Zakona o PIO koje su se primenjivale zaključno sa 29. septembrom 2018. godine, za sve korisnike invalidskih penzija koji nisu izuzeti, kao što su određene bolesti ili godine života.

Izmenama i dopunama propisa, ova odredba je ukinuta i kontrola invalidskih penzionera sprovodi se u situacijama kada se korisnik prijavi na obavezno osiguranje ili Fond na drugi način sazna da je došlo do promene u invalidnosti.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*