HITNO REAGOVANJE: Vojska na nogama zbog tajnog tovara u Batajnici i Nišu!

Nenajavljena provera jedinica za hitno reagovanje oružanih snaga Srbije. Uzbuna zbog „opasnog tereta“. Prva ovakva akcija još od devedesetih

Foto: FB/Vojska Srbije

 

Nuklearno gorivo transportuje se Srbijom. Obaveštajne agencije dobile su dojavu da postoji realna opasnost da će teroristi pokušati da se dokopaju opasnog tereta i upotrebe ga za napad. Državni vrh zato naređuje akciju pratnje i obezbeđenja opasnog tovara.

Po ovom scenariju od utorka odvija se nenajavljena provera spremnosti snaga za hitno reagovanje Vojske Srbije. Na noge su dignute gotovo sve jedinice kojima su u „opisu posla“ brze intervencije, posebno Vojna policija i Specijalna brigada – pišu „Novosti“

U Ministarstvu odbrane kažu da je ovo prva ovakva provera još od devedesetih godina. Ona bi trebalo da pokaže pravo stanje interventnih snaga.

Traje vanredni, nenajavljeni, terenski inspekcijski nadzor nad operativnim sposobnostima dela snaga za hitno reagovanje na više lokacija u Srbiji – naglašavaju u Ministarstvu. Težište provere, prema zadatom scenariju, biće na Aerodromu Batajnica i u rejonu Niša. Izvršavajući naređenje, zadejstvovane jedinice imaće niz provera, uključujući zaposedanje položaja, kombinovane marševe, rešavanje borbenih situacija, obezbeđenje kriznih tačaka, kao i dnevna i noćna gađanja.

Da je reč o značajnoj, ali redovnoj i planiranoj akciji, pojasnio je juče i premijer Aleksandar Vučić.

Ovakva provera dela jedinica Vojske Srbije uobičajena je i sprovodi se u skladu sa planovima – naglasio je Vučić. To je potpuno normalno, redovna aktivnost i ništa više od toga.

Uzbuna koja je iz kasarni izvela dobar deo jedinica dignuta je u utorak uveče u Operativnom centru sistema odbrane na Banjici. Zvuk sirene i crvene lampice na uređajima označili su pokret ljudstva i vozila. Upaljeni su motori džipova i borbenih vozila u beogradskim kasarnama „Banjica“ i „Dedinje“, „Rastko Nemanjić“ u Pančevu, na Aerodromu Batajnica… Jedinice pod punom ratnom opremom, prema planu provere i uobičajenim procedurama, zauzele su položaje i počele postupak obezbeđenja zamišljenog opasnog tereta.

Po naređenju ministra Zorana Đorđevića, Inspektorat odbrane prati sve operacije i rezultate. Posle analize rezultata biće sačinjenim izveštaj i predstavljen ključnim ljudima državnog i vojnog vrha – objašnjavaju u Ministarstvu odbrane.

 

ISKUSTVA „MORAVE 2016“

Provera spremnosti jednica za brze intervencije dolazi posle prošlogodišnje vežbe „Morava“, ocenjene kao najveća operacija od formiranja Vojske Srbije. U njoj je učestvovalo više hiljada oficira i vojnika gotovo svih vidova i rodova oružanih snaga. Izveštaji o ukupnim rezultatima ovih manevara biće korišćeni u planiranju budućeg razvoja naše vojske – pišu „Novosti“

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*