Građanski protest protiv masovnih isključenja struje u Nišu

Predstavnici Udruženog pokreta slobodnih stanara organizuju sutra protest ispred Elektrodistribucije od 12,05 do 13 sati ispred zgrade u Zetskoj ulici

 

Oni su najavili su da će između ostalog na zgradu Elektrodistribucije izlepiti plakate na kojima piše: „Saosećanje sa žrtvama EPS“. Protest će biti održan u tišini i uz paljenje sveća u znak sećanja na one koji su digli ruku na sebe jer im je struja isključena, često nezakonito, kazali su.

Poslednji takav slučaj zabeležen je sredinom prošlog meseca, kada je Miroslav S. (44) iz Jelašnice kod Niša izvršio samoubistvo samo nekoliko sati nakon što mu je struja isključena zbog duga od 22.000 dinara.

Miroslav je neposredno pre nego što je popio smrtonosni insekticid svojoj sestri kazao da više ne može da izdrži siromaštvo, pošto nema čime da hrani četvoro maloletne dece, niti da plati dug za struju.

U UPSS-u su podsetili i da je u Nišu i nekoliko okolnih opština od kraja 2015. godine do danas više od 2500 porodica ostalo bez struje zbog navodne neovlašćene potrošnje, a da neke od njih struju nemaju i duže od tri godine.

Građani su tvrdili da im je EPS Distribucija isključila struju zbog „izmišljene“ i „nedokazane“ krađe, a potom odbila da ih priključi na mrežu- iako su platili „nezakonito obračunatu“ neovlašćenu potrošnju, kao i troškove izmeštanja brojila koji su „protivzakonito prevaljeni na njih“, zahtevajući da plate još i zastarele dugove za struju, koji, zbog protivustavnih kamata, dostižu i milion dinara.

U EPS Distribuciji su za Građanin kazali da se isključenja struje realizuju po zakonu, a da isključenja zbog neovlašćene potrošnje nisu masovna.

 

Jedan komentar

  1. E pa evo vam jos jednog ,koji ima stan a u kuci ne placa a tu zivi jos mu deca u inostranstvo a on nista ne placa. Ulica Obrena nikolica ..

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*