Grad Niš subvencioniše boravka dece u privatnim vrtićima

Grad Niš je još 2015. godine sklopio ugovor sa tri privatne predškolske ustanove u kojima subvencioniše boravak dece sa liste čekanja za vrtiće gradske predškolske ustanove Pčelica

Ilustracija

Kako se to pokazalo kao dobra praksa, ubuduće će se povećati broj dece čiji će boravak u privatnim vrtićima biti subvencionisan, a za određene kategorije i potpuno besplatan, piše RTS.

Kako u vrtićima niške PU Pčelica nema dovoljno mesta, a cena boravka dece u privatnim vrtićima je 20.000 dinara mesečno, subvencionisanje boravka u privatnim vrtićima za mnoge zaposlene roditelje u Nišu praktično je spas.

Uz subvenicje grada, roditelji plaćaju pet hiljada dinara za privatni vrtić, što je približno uslovima u vrtićima Pčelice, gde je cena za roditelje četiri hiljade dinara, odnosno nešto manje od tri za decu koja primaju dečji dodatak. Odluka dobra koliko za roditelje toliko i za privatne vrtiće i Pčelicu, koja nastoji da smanji listu čekanja.

– U ovom trenutku na listi čekanja je 2.092 dece. Mi smo u svim vrtićima gde ima kapaciteta otvorili dodatne grupe i zbrinuli tako ukupno 200 mališana, a veliki broj dece otišao je i u privatne vrtiće, kaže Svetlana Mitić, direktorka PU Pčelica.

– Sada, i pored naših standarda koji su 7 do 10 dece po vaspitaču, su dopunjeni kapaciteti. Znači I zbog redovnog priliva novca I zbog prijema novih vaspitača, tri vaspitača su primljena, kaže Vesna Gocić, vlasnica privatne predškolske ustanove.

Od Nove godine određene kategorije dece moći će potpuno besplatno i u privatne vrtiće. Uz to, veća izdvajanja iz gradske kase treba još da smanje liste čekanja.

Sem manjih razlika u broju dece u grupama, ili veličini prostorija, uslovi su približni – svi moraju da ispune zahtevane standarde i sve vrtiće snabdeva Pčelicina kuhinja.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*