Grad Niš dobio nagradu za šampiona lokalnog razvoja

Grad Niš jedan je od dobitnika NALED-ovog priznanja „Šampioni lokalnog razvoja“. Ovu nagradu Niš je dobio za stvaranje pozitivnog poslovnog okruženja

Foto: M.Bukovac

 

NALED-ovu nagradu za šampiona lokalnog razvoja, grad Niš je dobio za privlačenje stranih investicija. Zbog toga se broj nezaposlenih u Nišu smanjio za 10.000 u poslednjih 6 godina. Kažu da je za strane investitore najvažnija sigurnost i brza realizacija investicije:

– Sigurnost u smislu da će kapital ovde biti bezbedan, a sa druge strane vrlo im je važno da u ovim dinamičnim vremenima kada tržište zahteva svakodnevne promene i kada se projekti rade u vrlo kratkim rokovima da sam početak realizacije njihove investicije bude što pre, kaže za RTS Mihajlo Zdravković, Gradski većnik.

To potvrđuju i u nemačkoj kompaniji Leoni, koja je ove godine u novom pogonu u Nišu zaposlila 1100 radnika:

Aleksandra Pešić, zamenica generalnog direktora kompanije Leoni u Srbiji kaže: „Naša iskustva su zaista izuzetno pozitivna. Uvek smo imali pozitivan odgovor i brzina rešavanja problema i svakog našeg zahteva je sagledavana na pravi način“.

Velike zasluge za ovaj uspeh Niša, pripada Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj koja je realizovala više od 20 investicija.

– Mi smo kreirali model koji se pokazao dobar i sve investicije koje su realizovane u gradu i koje su u fazi realizacije završavaju se za 9 do 12 meseci, kaže Milan Ranđelović, direktor KLER-a.

Zbog ovakve situacije, u Niš su počele da dolaze i visoko-tehnološke kompanije kao što su Cumtobel, IMI i Džonson elektrik.

Aleksandar Milićević, predsednik Regionalne privredne komore Niš: Ne treba zaboraviti da smo mi kao region, po rezulatima spoljno-trgovinske razmene najbolji u Srbiji i imamo suficit u toj razmeni od oko 200 miliona dolara.

Niš je početkom ove godine u britanskom časopisu Fajnenšl tajms uvršten u kategoriju evropskih gradova budućnosti.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*