Gojkoviću i Alenu nagrade Nišvila

 

Džez muzičar Duško Gojković i vođa „San Ra Arkestra“ Maršal Alen dobitnici su nagrade Car Konstanin za doprinos razvoju džeza, odnosno nagrade Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim vrstama muzike na Festivalu džeza u Nišu.

Foto: nisville.com

Foto: nisville.com

 

Na sinoćnjoj večeri festivalau mesto klasičnih koncerata dominirali su šou programi, većina izvođača dolazi prvi put u Srbiju.

Gojković je nastupio bez najavljenog bugarskog pijaniste Milče Levieva koji je izostao zbog bolesti, pa je Gojković u pratnji Big benda RTS njemu u čast odsvirao „Summertime“. Leviev je, pored Gojkovića, takođe ovogodišnji dobitnik nagrade Car Konstanin za doprinos razvoju džeza.

Nagrada Šaban Bajramović za fuziju džeza sa drugim vrstama muzike pripala je Maršalu Alenu (92) vođi Sun Ra Arkestra. Maršal je prvi muzičar u svetu koji je promovisao afričku muziku u zapadnom svetu i dao joj umetnički karakter.

U godini kada Nišvil obeležava dve i po decenije postojanja, na glavnu binu izašao je holandski Jazz Connection, jedan od najpopularnijih evropskih džajv-sving sastava. Reč je o vodećem bendu iz zemlje koja je decenijama unazad najveći rasadnik kvalitetnih diksilend i džajv sastava.

Bio je tu i britanske džez-soul–bluz-folk kantautorke Tami Pejn koja je prvi put pred srpskom publikom. Ona je predstavila album „Viva outsider“.

Veče je zatvorio Marčelo koji je izveo najbolje numere sa svojih pet albuma.

Sutra na zatvaranju Nišvila nastupiće, pored ostali, Amira Medunjanin i taj koncert najavljen je kao omaž slavnoj džez pevačici Bili Holidej.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*