GODIŠNJICA SMRTI BRANKA MILJKOVIĆA: Samoubistvo tuđom rukom, po nalogu Tita!

 

Da li je veliki srpski penik Branko Miljković ubijen u Zagrebu jer je otkrio tajnu koja nije smela biti otkrivena – ko je u stvari bio Tito?

branko miljkovic

U noći između 11. i 12. februara 1961. godine, na periferiji Zagreba, ubijen je pesnik Branko Miljković. Brankovom ubistvu predhodilo je privođenje u zagrebačku miliciju, nakon jedne njegove izjave date u pijanom stanju.

Brankov prijatelj Vladimir Bogdanović o ovom događaju rekao je sledeće:

„U jednom trenutku Branko je ustao, stao uz nisku ogradu i oslonjen rukama, malo nagnut, gledao dole. Pomislih namah da tamo nekoga traži, ili očekuje, ali se i uplaših da bi onako nagnut, a visok i već dobro podnapit, mogao da izgubi ravnotežu i padne dole. U jednom trenutku Branko je uzviknuo: „Zašto ubijaju pesnika u socijalizmu“?

Pokušah da ga povučem, ali on podiže ruke i nanovo viknu još jače. Sala je, na tren, utihnula. Svi gledaju gore u nas. Neko je pozvao miliciju. Uspeh nekako da ga vratim do stola. Seo je i u jednom gutljaju ispraznio čašu. Ubrzo, na galeriju popeše se dva milicionera. Uzeše nam legitimacije i, gurajući nas niz spiralne stepenice, nimalo nežno, izvedoše do kola koja su bila parkirana do samog ulaza“.

grob branka miljkovica

Ubrzo nakon ovog događaja Branka su pronašli obešenog o drvo u blizini Ksaverske šume na periferiji Zagreba. Njegova iznenadna smrt izazvala je pravu lavinu interpretacija i nagađanja. Tadašnje vlasti zastupale su stanovište da je Branko Miljković izvršio samoubistvo.

Uzalud su brankovi prijatelji pokušavali da dokažu da je u pitanju ubistvo,  jer „maleno drvo o koje se Miljković navodno obesio, naprosto nije moglo da izdrži krupno telo srpskog pesnika.“

„To je prosto bilo neverovatno. On je nađen kako kleči u toj šumici na mračnoj periferiji Zagreba, obešen svojim kaišom od pantalona o jednu grančicu, tanku kao dečja ruka. On je u to vreme imao 110 kilograma. Sama ta činjenica da je nađen kako kleči, ne znam koliko je to moguće… Obešen o grančici koja bi se slomila pod tim teretom…ne, on je tako namešten“ – pričali su o smrti svog prijatelja.

„Znate li kako izgleda čovek skinut s opasača ili konopca? Možete to videti u svakom udžbeniku sudske medicine: oči izbuljene, jezik isplažen, natečen vrat s jasnim oznakama davljenja i to u vidu brazde. Nijednog od tih očiglednih simptoma nije bilo na našem Branku i zato sam u očajanju, poput svake ucveljene majke, izbezumljena povikala:

“On je ubijen! Morate nam odati ubicu mog deteta!” Zapretili su mi da ćutim iz političkih razloga. I zato sam namerno, svetu na uvid, uzela sanduk sa staklenim prozorom naspram Brankove glave da svako može da se uveri da je imao neozleđen vrat – navodi njegova majka Marija u knjizi „Ubijeni pesnik” Koste Dimitrijevića.

branko-miljkovic

Jedna od pretpostavki o smrti Branka Miljkovića je i da je stradao jer se bavio istraživanjem porekla Josipa Broza po njegovom dijalektu.

Navodno, neposredno posle rata Tito je veoma malo govorio srpski. Miljković je tvrdio da je Broz imao izmešan govor s asocijacijama na ruski, austrijski i nemački jezik. Takođe, navodi se da su ga ubili hrvatski nacionalisti jer im se rugao i pevao srpske pesme.

Narodni muzej u Nišu, gde je Miljković rođen 29. januara 1934. godine, čuva celokupnu zaostavštinu velikog pesnika. Formiran je i fond istoimene muzejske zbirke. Godine 1971, povodom desetogodišnjice pesnikove smrti, njegovi roditelji, Marija i Gligorije i brat Dragiša, poklonili su muzeju u Nišu sačuvanu zaostavštinu: lične predmete, odeću, dokumenta, fotografije, rukopise, nameštaj iz roditeljske kuće u Nišu i Beogradu, prepisku, ličnu biblioteku sa oko 400 knjiga i časopisa i bogatu hemeroteku sa isečcima pesnikovih objavljenih radova i drugih tekstova iz novina i časopisa. Zaostavštini pripada 1649 predmeta.

D. Mitić

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*