General u penziji Sreto Malinović: Zašto helikopter nije uspeo da sleti na aerodrom?

 

Nekadašnji zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, brigadni general u penziji Sreto Malinović, ocenio je povodom pada helikoptera Mi-17 da je očigledno da je postojala „presija da se taj zadatak izvrši“ i da je to prevagnulo nad profesionalnom procenom.

Foto: Printscreen RTS

Foto: Printscreen RTS

 

„Zašto donosioci odluka iz sastava vojske i vazduhoplovstva nisu bili u stanju da se odupru tome ili koliko su i sami imali predstavu o celoj situaciji, pitanje je koje definiše njihovu ličnu odgovornost za posledice svojih odluka“, rekao je Malinović agenciji Beta.

Četiri pripadnika Vojske Srbije, dva medicinska radnika iz Novog Pazara i beba stara pet dana poginuli su u petak, 13. marta, u udesu helikoptera Mi-17 kod Surčina.

Malinović je dodao da je trebalo razmotriti i uslove za izvršenje tog zadatka, pre svega stvarno stanje, mesto situacije i prognoze za naredni period, stručnu osposobljenost i trenažu posade za letenje u složenim meteorološkim uslovima noću, opremljenost letelice za takve uslove i moguće alternacije za sletanje, objavljuje N1.

On je naglasio da je vrlo malo verovatno da je u tako kratkom roku sve to moglo biti u potpunosti sagledano na pravi način pri donošenju odluke.

Malinović, koji je u svojoj karijeri leteo kao pilot jurišne avijacije, rekao je da je bilo evidentno da su meteo uslovi bili „više nego složeni“, pre svega zbog niske oblačnosti, loše vidljivosti i magle i da je zato nejasno zbog čega posada tog kvaliteta i iskustva nije na vreme odlučila da sleti na neki drugi prostor.

„Posada je sigurno uočila promene u situaciji i morala je doneti odluku o sletanju na neki drugi teren, pa makar i neuređen… Ako su oni već radarski vođeni, kako je moguće da letelica poput helikoptera ne uspe da sleti na aerodrom? Ostaje i pitanje koliko su imali istinske pomoći sa kontrole letenja“, rekao je Malinović.

Penzionisani general Sreto Malinović leteo je na jurišnim avionima J-21 „Jastreb“ i J-22 „Orao“ kao i na G-4 „Supergaleb“ u Jugoslovenskoj narodnoj armiji, Vojsci Republike Srpske i Vojsci Srbije.

Do 2011. godine bio je zamenik komandanta Vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane Vojske Srbije, a pre toga pomoćnik komandanta za operacije.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*