FORUM NAPREDNIH TEHNOLOGIJA U NIŠU: Krenuli u susret digitalnom „putu svile“

U Nišu je u utorak svečano otvoren trodnevni, četvrti forum naprednih tehnologija. Gradnja naučno-tehnološkog parka u gradu na Nišavi počinje 21. novembra

Prezentacija domaćih i inostranih kompanija,; Foto J. Ćosin

 

Četvrtu godinu zaredom, trodnevni Forum naprednih tehnologija koji je u utorak otvoren u Nišu je okupio više od 40 učesnika iz zemlje i regiona. Otvarajući ovu svojevrsnu berzu iskustava i ideja, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić su najavili da će gradnja naučno-tehnološkog parka u gradu na Nišavi početi 21. novembra.

Forum naprednih tehnologija je i pokrenut sa željom da Niš, kao nekadašnji centar elektronike, bude prepoznat kao moderan i moćan regionalni punkt. Ideja je da okupimo sve nosioce aktivnosti u oblasti naprednih tehnologija i promovišemo zapostavljene potencijale Niša, stvarajući uslove za uspostavljanje lanaca snabdevača velikih kompanija u našem gradu koji se progresivno razvija, ima odličnu geostratešku poziciju, dobru infrastrukturnu povezanost i snažnu osnovu u vrhunski obrazovanim građanima – naglasio je Bulatović.

Osim polaganja kamena temeljca za izgradnju pomenutog naučno-tehnološkog parka, Tatjana Matić je najavila i proširenje Elektronskog fakulteta u Nišu.

Više nije dovoljno samo učenje kroz praksu, već i razvoj biznis-inkubatora, te prostora za istraživanje i razvoj novih proizvoda većih kompanija. Ovaj grad, pritom, zauzima posebno mesto u priključivanju Srbije svojevrsnom digitalnom putu svile jer je u kineskom gradu Handžo nedavno potpisano pismo o namerama, odnosno uspostavljanju saradnje sa Nišlijama – precizirala je Matićeva, dok je savetnik predsednika Privredne komore Srbije Mihajlo Vasović procenio da Niš ne bi trebalo da bude prepoznatljiv samo kao univerzitetski i industrijski centar, već i rasadnik novih tehnologija, pa i poslovnih ljudi.

Kaže, ne postoji bojazan od toga da će ljudi ostajati bez posla, već da li ćemo imati dovoljno stručnjaka koji će izneti tehnološku transformaciju.

Srbija se trenutno nalazi u procesu izrade strategije pametne specijalizacije, koja će biti deo zajedničke industrijske politike i zato je veoma važno da privrednici kažu šta im je potrebno za uspešno delovanje na domaćem i inostranom tržištu – zaključio je Vasović.

 

 

PRIZNANjA

Forum prate i izložba nazvana „Niš, grad elektronike kroz vreme“, te predstavljanje monografije pod naslovom „Niš – grad naprednih tehnologija“. Pored tradicionalne dodele nagrada najuspešnijoj kompaniji, najboljim studentima i mladim preduzetnicima iz ove oblasti, profesoru Goranu Đorđeviću će posthumno biti dodeljena nagrada za najuspešnijeg stručnjaka u regionu – pišu „Novosti“.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*