FILM O RADNIČKOM: Prvi kožni fudbal stigao u Niš 1914. godine

 

Bučan aplauz danas je propratio premijernu projekciju dokumentarnog filma o Fudbalskom klubu „Radnički“ Niš u bioskopu „Vilin Grad“. 

Veliko interesovanje za film

Veliko interesovanje za film

 

Autor filma, agencija „Synopsis“ je u sat i 25 minuta sjedinila celu istoriju kluba, dotakla istorijske prillike na ovim prostorima, atmosferu u Nišu nekada i sad, a gledaocu kroz „brdo“ novih podataka ni jedan sekund filma ne može biti nezanimljiv.

Projekciji su prisustvovali nekadašnji asovi gradskog kluba kao što su Neša Cvetković, Zoran Milenković, Redža Stojiljković, Milovan Obradović Drda i mnogi drugi. Branislav Čičević, zvani Čiča je takođe bio prisutan na premijeri, a on je jedan od najstarijih kapitena FK „Radnički“. Karijeru je završio daleke 1958. godine kada su igrali popularni Peki i Paki Mićić, legendarna niška braća, izveštava Građanin.

U prvom delu film sadrži niz podataka o stvaranju „Radničkog“ da bi se u drugom delu prikazala nešto bliža istorija kluba kao što je učešće u Kup UEFA i drugo. U njemu ima podatakakoji su iščupani delići istorije kluba, a u stvari kazuju o istrajnosti jedne prvo političke, a danas građanske ideje kroz fudbal.

Gledaoci su čuli da je prvi kožni fudbal stigao u Niš 1914. godine i to u niško naselje Crni put, da je prvi ozbiljan transfer bio Vitomir Sovrović iz beogradskog BSK-a i da je za to dobio zimski kaput baš kao i legendarni golman Knežević koji je došao iz Aleksinca.

U filmu se opisuje priča kako je golman Pantelić jedne sezone bio najbolji strelac lige, kako Drizić nije dao čuvenom Hrubešu (Hamburger) da „mrdne“ tokom meča, šta je bilo čudno sa holandskim protivnikom AZ 67, kako je „Radnički“ menjao ime i u to vreme bio zabranjivan kao avangarda….

Interesantna vodilja kroz film je narator Aleksandar Mihajlović, niški glumac koji u prvom licu objašnjava „svu moju istoriju“. Njegov glas zapravo predstavlja „Radnički“ koji na jedan interesantan način vodi priču kroz film.

Na premijeri su bili aktuelni fudbaleri Radničkog na čelu sa trenerom Milanom Rastavcem, deo „Meraklija“, navijača „Radničkog“ i sala bioskopa je zaista bila mala da primi sve one koji su hteli da odgledaju film.

Producent Miodrag Miljković, na kraju je pozdravio goste i najavio da će se potruditi da od „kilometara nasnimanog materijala“, realizuje seriju gde će svaka stavka biti mnogo detaljnije prikazana.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*