DVE GODINE BEZ VUKA Nišlije palile sveće u znak sećanja na ubijenog studenta

 

Paljenjem sveća u Parku Svetog Save više desetina Nišlija odalo je večeras počast studentu medicine Vuku Stoiljkoviću, koji je ubijen pre dve godine sa četiri uboda nožem, nedaleko od tog mesta.

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

 

Vukov ujak Zoran Jovanović rekao je da porodica ni dve godine posle zločina nije uspela da ostvari naum da na tom mestu postavi spomen obeležje, jer izostaje podrška gradskih vlasti, piše Blic.

– Porodica je u to vreme imala podršku gradonačelnika Zorana Perišića koji je, verovatno pod pritiskom javnosti, obećavao da će na sve načine pomoći da se na ovom mestu postavi jedno spomen obeležje u znak sećanja na Vuka. Da to spomen obeležje bude mesto gde bi se građani Niša setili jednog lošeg trenutka koji se desio i koje će podsećati da se nasilje i nešto slično tome više ne dogodi. Moramo da izrazimo neslaganje jer gospodin gradonačelnik u svakom smislu pokušava i dan danas da opstruira jednu takvu stvar – rekao je Jovanović.

Za ubistvo Stoiljkovića na 12 godina i šest meseci zatvora prvostepenom presudom u decembru prošle godine osuđen je Dimitrije Stevanović iz Niša. Porodica Stoiljkovića zahtevala je da se Stevanoviću sudi za teško ubistvo, za koje se može izreći kazna do 40 godina zatvora, ali je optužnicom Višeg suda on bio optužen za takozvano opšte ubistvo, za koje je maksimalno zaprećeno 15 godina zatvora.

Ubistvo Stoiljkovića dovelo je pre dve godine do višednevnih masovnih protesta Nišlija protiv nasilja u gradu, u kojima je učestvovalo i po nekoliko hiljada građana.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*