Dva policajca u Nišu osuđena zbog torture

Dva policajca osuđena su na osam odnosno pet meseci zatvora zbog krivičnog dela zlostavljanja i mučenja jer su 6. juna 2007. godine, kada su bili policajci Policijske ispostave Crveni Krst pretukli tada dvadesetjednogodišnjeg Igora Kragića

Foto: M.Bukovac

 

Prvostepena odluka doneta je po tužbi koju su u ime pretučenog Nišlije podneli advokati Mreže odbora za ljudska prava u Srbiji CHRIS.

Kako se navodi u presudi, policajci su Kragića izveli iz kuće da i navodno obavili razgovor sa njim. Po dolasku u Policijsku ispostavu Crveni Krst udarili su ga po rukama i glavi više od dvadeset puta, a kada je pokušao da se zaštiti, naredili su mu da drži pisaću mašinu, kako ne bi mogao da se brani dok ga tuku.

Takođe, kako dalje navodi sud, jedan od policajaca ga je udario kolenom u glavu a kada su shvatili da mu je pozlilo, prestali su da ta tuku ali su ga prisiljavali da prizna izvršenje nekog krivičnog dela kako bi ga pustili kući.

Kazali su mu da su ga pretukli jer je navodno ljagao njihovog brata.

U svojoj odluci, Osnovni sud je utvrdio da se radio o najtežem obliku krivičnog dela zlostavljanja i mučenja koje su počinila službena lica u vršenju službe.

Posebno je ohrabrujuća činjenica da je sud direktno primenio član 3. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i pozvao se na praksu Evropskog Suda za ljudska prava (slučaj Habimi protiv Srbije).

 

2 komentara

  1. ja i dan dans imam posledice od njihove humanosti i postenja, naravno niko nije odgovarao…

  2. Samo, pet meseci, za takvo divljaštvo, i mučenje. Bravo za sud. A kada neko mlatne, policajca, to je odmah udar na državu. Sramota…

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*