Đaci niške osnovne škole prikazuju lik grofa Save Vladislavića ruskim vršnjacima

U okviru međunarodnog projekta saradnje OŠ „Bubanjski heroji“ iz Niša i ruske škole „Centar Voshoždenie“, Šuja, za drugo polugodište planirana je realizacija novog dokumentarnog časa

 

– Naša škola ima za zadatak da prikaže lik i delo grofa Save Vladislavića ruskim đacima, a i kod nas u Srbiji, vrlo malom broju ljudi je poznat lik i delo ovog našeg velikana. A ruski đaci će preneti nama običaje za Vaskrs u prošlosti i sadašnjosti kod ruskog naroda. Pripreme su u toku a realizaciju planiramo krajem marta, kaže Đorđe Bojanić.

Sigurno da će u ovom projektu doći do novih poznanstava mališana iz Srbije i Rusije.

Đorđe Bojanić, prof. istorije

 – Sava Vladislavić Raguzinski ili „grof Raguzinski ili Ilirski“ bio je srpski političar, savetnik ruskog cara Petra  Velikog, diplomata u službi Ruske Imperije, putopisac, poliglota, veliki dobrotvor i darodavac, a titulu grofa dobio  je od rukse carice Katarine 1725. godine, kaže Đorđe Bojanić.

U Sibiru je osnovao grad Troicosavsk (danas Kiahta) i tamo je podigao crkvu Svetog Save srpskog Nemanjića, o ovim podacima će   pričati naši učenici, biće tu još zanimljivih podataka koji su obeležili srpsku i rusku istoriju.

O Savi Vladislaviću naši đaci imaće mnogo toga da prenesu svojim vršnjacima iz Rusije.

 – Sava je dosta povezan sa ruskom literaturom, u Moskvu je doveo i jednog mladog Etiopljanina koga je kupio na carigradskoj pijaci robova. Poklonio ga je Petru Velikom, a car se obradovao ovom poklonu, pokrstio je mladića, dao mu ime Petar, poslao ga u škole. Ovaj Etiopljanin bio je pradeda velikog ruskog pesnika Aleksandra Puškina. Ove činjenice bio je svestan i sam Aleksandar Puškin, odakle potiče i njegova naklonost prema Srbima, kaže Đorđe Bojanić.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*