Divlje deponije veliki problem u Nišu

Oko sedam miliona dinara iz budžetske kase grada Niša biće izdvojeno za čišćenje i uklanjanje 30 divljih deponija na području gradu i okolnih sela, kao i za ozelenjavanje ranije očišćenih lokacija u gradu. Program čišćenja usvojilo je Gradsko veće Niša

 

Direktor Javnog komunalnog preduzeća „Medijana“ Bratislav Vučković podsetio je da se iz gradske kase svake godine izdvaja mnogo novca za čišćenje divljih deponija, i da je ove godine taj iznos više nego duplo veći od prošlogodišnjeg.

– Velika je šteta što se toliki novac troši zbog nesavesnih pojedinaca koji ne biraju mesto gde da bace svoj otpad – rekao je Vučković.

– Bilo bi mnogo pametnije da smo taj novac mogli da uložimo u dečje parkove i igrališta. Nije mnogo pomoglo ni to što smo u 32 od 68 niških sela postavili kontejnere. Divlje deponije se pojavljuju kao pečurke posle kiše – čak i pored reka i potoka. U selu Gornja Trnava nadomak Niša našli smo i delove starog nameštaja, pohabanu odeću i obuću, pa čak i neispravne frižidere i mašine.

Meštanka Gornje Trnave Olivera Petković, koja u selu ima njivu od 70 ari, žali se da godinama ne može da obrađuje posed, jer je zatrpan smećem, koje se gomila iz dana u dan.

– Dolaze noću automobilima, čak i kamionima, i dovoze na moju livadu tone smeća – žali se Olivera.

– Čini mi se da je celo selo počelo da ovde istresa svoj otpad. Postavili su nam nedavno i kontejnere, ali ni to nije pomoglo. Verovatno je zemljište već toliko zagađeno da tu više ne može ništa ni da se seje.

Prema rečima šefa Sekretarijata za zaštitu životne sredine Ivane Krstić, treba da se očiste i divlje deponije kod Vrežinskog mosta, zatim u Paligracu, Mezgraji, Trupalu, Humu i Sečanici, koje se nalaze na teritoriji gradske opštine Crveni krst. Na Paliluli će se čistiti deponije kod sela Popovac, Gabrovac, Krušce i na 2 mesta u Suvom dolu.

 

(Novosti.rs)

Jedan komentar

  1. Google Mape – Putanja koja spaja Triglavsku i Visegradsku je postala deponija u roku od 3 meseca.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*