Devojčica u Nišu nije umrla zbog propusta u vakcinaciji

 

Epidemiolog iz Niša Branislav Tiodorović za N1 kaže da propusti u vakcinaciji nisu doveli do smrti četvorogodišnje devojčice u tom gradu, koja je premunula od posledica treptokoknog toksičnog šok sindroma.

Foto: novosti.rs

Foto: novosti.rs

 

Nakon što je devojčica umrla u jednom niškom vrtiću umrla od posledica streptokoknog toksičnog šok sindroma, izuzetno retke komplikacije kod varičele, u toj ustanovi je proglašena epidemija varičele, ustanovljene kod još osmoro dece. Jedna od novih mera jeste i to da će u vrtić moći da bude upisano samo dete koje je primilo sve vakcine.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, međutim, za N1 kaže da propusti u vakcinaciji nisu doveli do smrti devojčice, jer vakcinacija protiv varičele u Srbiji nije obavezna.

Takva vakcina se daje u SAD, Kanadi, Japanu i nekoliko zemalja Zapadne Evrope, dok se u Srbiji ne daje, jer 92 odsto do 95 odsto stanovništva varičele preleži u ranom detinjem dobu i tako stekne imunitet, objasnio je Tiodorović za Dnevnik N1.

On je ipak pozvao roditelje da poštuju zdravlje svoje dece koja moraju da prime 11 vakcina koje jesu obavezne u Srbiji.

Tiodorović je objasnio i da se suočavamo sa novim izazovima kada je varičela u pitanju. Prvo, kako je objasnio, ona menja sezonski tip javljanja – ranije se javljala u vreme zime i s početkom proleća, ali sada se proteže cele godine.

Pored toga, pojavljuju se komplikacije poput izuzetno toksične bakterije koja je dovela do smrti devojčice u Nišu. Tiodorović kaže da su Sjedinjene Američke Države zabeležile takav slučaj 1972. i 1993. godine, ali da je toksični šok sindrom, kao najteža moguća kombinacija, izuzetno redak. Prema njegovim rečima, javlja se tek u četiri do pet slučajeva na 100.000 obolelih od varičele, dok se smrtni ishod javlja u manje od jednok promila.

Tiodorović ističe da u proteklih 40 godina, koliko je epidemiolog, pa sve do sada, nije video da je neko umro od varičele.

Pogledajte video prilog na N1

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*