Danas u Vrbasu sahrana dečaka koji je poginuo u Bugarskoj, otac Ištvan prebačen u NIŠ

Familija Miloša Makše (14), koji je poginuo u Bugarskoj, ipak donela odluku. Roditelji pokojnog deteta, Ištvan i Dravka, i dalje se nalaze u komi

Braća Mihajlo(17), Marko (5) i nastradali Miloš (14) – s leva na desno / Foto: Privatna arhiva

 

Miloš Makša (14), koji je u nedelju 18. juna poginuo u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj, biće danas u 16 sati sahranjen na Gradskom groblju u Vrbasu. Kovčeg dečaka, koji je stradao na putu za Grčku, gde je sa ocem, majkom i mlađim bratom krenuo na letovanje, dopremljen je prekjuče u pogrebnu službu u ovom gradu.

Bilo je neizvesno kad će dečak biti sahranjen, jer je familija smatrala da odluku o tome treba da donesu njegovi roditelji, otac Ištvan (41) i majka Dravka (39), koji su u komi. Ištvan je bio za upravljačem „honde akord“, koja se direktno sudarila sa džipom, čiji su putnici – otac, majka i maloletni dečak iz Bugarske, takođe povređeni – pišu „Novosti„.

Familija, pre svega Miloševi baba i deda sa očeve i baka sa majčine strane, odlučili su da on bude sahranjen, jer se ne zna kada će Ištvan i Dada izaći – kaže Ištvanov stric Janoš. – Njih dvoje, koji su u komi, kao ni mali Marko (5), koji je u udesu zadobio potres mozga, ne znaju da je Miloš poginuo. Jedino zna Milošev stariji brat Mihajlo (17), koji to odbija da prihvati i uporno ponavlja „Ne, ne!“ On nije otputovao s porodicom zbog obaveza u školi.

 

IŠTVAN MAKŠA PREBAČEN IZ BUGARSKE U NIŠ

 

Ištvan Makša (41) iz Vrbasa, koji je teško povređen u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj u kojoj je poginuo njegov sin Miloš (14) a teško povređena njegova supruga Dravka (39), prevezen je tokom noći iz bolnice u Blagojevgradu u Klinički centar u Nišu.

Ištvan je transportovan u pratnji lekara i tehničara Kliničkog centra u Nišu koji su brinuli o njemu tokom puta sanitetom Hitne pomoći iz Niša. Ištvanovo stanje je i dalje teško i sve vreme je bio priključen na aparate.

Makša ima krvarenje u stomaku zbog povrede jetre i slezine, krvarenje u grudnom košu zbog povreda rebara, prelom grudne kosti i kontuziju pluća. Operisan je u nedelju u Bugarskoj da bi bile sanirane povrede. Urađeno je uklanjanje slezine, ušivene su povrede na jetri i pacijentu je obostrano urađena drenaža grudnog koša.
Direktor Kliničkog centra u Nišu prof. dr Zoran Radovanović, kaže da je transport uspešno okončan.

Na poziv ministra Zlatibora Lončara angažovali smo našu ekipu da uz asistenciju niške Hitne pomoć prevezemo pacijenta povređenog u saobraćajnoj nesreći u Bugarskoj. Policijska uprava u Nišu je obezbedila maksimalnu podršku i pratnju vozila do granice, gde se uključio konzul Srbije u Bugarskoj Aleksandar Stamatović, kako bi se granica sa obe strane prešla bez čekanja. Iz bolnice u Blagojevgradu dobili smo informacije da je pacijent transportabilan, ali ne za dužu destinaciju od 240 kilometara, pa smo zato odlučili da bude prevezen u KC u Nišu. On će biti do daljeg kod nas, do potpune stabilizacije i poboljšanja zdravstvenog stanja – izjavio je prof. dr Radovanović, koji je koordinirao transportom.

Pacijent bio na veštačkoj ventilaciji tokom celog puta, a da ga je pratila maksimalno spremna ekipa: jedan lekar specijaliste anestezije i dva anestetičara iz KC Niš.
Direktor Hitne pomoći dr Slavoljub Živadinović kaže da je ovo bio veliki izazov za njegovu zdravstvenu ustanovu.

Transport je bio još jedan od uspešnih testova koje je ova ustanova prošla, budući da im je jedan od prioriteta u budućnosti duži transport teško obolelih povređenih. Vozilo kojim smo vršili transport je savremeno, to je bukvalno pokretna bolnica. Koristili smo našu opremu za veštačku ventilaciju, a vozilo smo opremili tako da imaju rezerve kiseonika za još 500 kilometara. Sve smo obezbedili duplo. Nadam se da ćemo biti jedni od lidera međunarodnog transporta – ističe dr Živadinović.

 

Foto: PNV

 

Stravični direktan sudar dva automobila dogodio se u nedelju oko podne na magistralnom putu od Sofije ka granici sa Grčkom.

U „hondi“ sa novosadskim tablicama bili su Ištvan i Dravka Makša sa srednjim sinom Milošem (14) i najmlađim Markom (5).

Miloš je izgubio život, a Marko je zadobio potres mozga i još ne zna da je ostao bez brata. Dravka je sa teškim povredama operisana i zadržana je u bolnici „Pirogov“ u Sofiji, koja važi za najbolju u Bugarskoj.

Mali Marko u sredu je sa tetkom Marijom krenuo za Vrbas. Miloš će biti sahranjen danas u 16 sati na groblju u Vrbasu.

Rođaci porodice Makša morali su da odluče o sahrani, jer roditelji to nisu mogli zbog teškog stanja i nije bilo izvesno kada bi to mogli da učine – pišu „Novosti“.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*