DANAS BI ALEKSA NAPUNIO 20 GODINA: Njegova mama objavila pismo koje će vas rasplakati!

Četrnaestogodišnji Aleksa Janković oduzeo je sebi život skokom sa kuće u kojoj je živeo, nakon višemesečnog zlostavljanja od strane svojih vršnjaka. Danas bi Aleksa napunio 20 godina

Aleksa Janković
Foto: Privatna arhiva

 

Aleksina mama, Dragana Janković je 10. maja 2011. godine ostala bez sina koji je skokom sa zgrade izvršio samoubistvo zbog fizičkog i verbalnog zlostavljanja od strane njegovih vršnjaka iz škole.

Ona je danas, za njegov rođendan napisala pismo, a mi vam prenosimo u celosti:

 

Draga mama, rešio sam da ti napišem pismo. Uvek mi ti pišeš i molim te nemoj samo da plačeš. Evo javljam ti se iz dalekog nekog sveta gde se živi sa osmehom svaki dan i svaki sat. Ovde nema tuge, patnje, boli, ovde nema podlih i odvratnih.

Ovde te ne muče, ne tuku, ne hvataju za vrat, ne udaraju glavu o drvo, ovde nema haosa i laži. Ovde je mama mir!

Široka polja obasjana mirisom poljskog cveća, sunce toplo i vrelo, nebo plavo kao pučina. Ima ptica, mama, i cvrkuta, po koji leptir tek sleti mi na dlan. Možda je tvoj, mama? Znaš, imam drugare, ima dece punoooo dece, sedimo često pa pričamo. Joj mama, šta se tim mojim drugarima sve desilo!

Pričamo onako svi zajedno, tešimo jedni druge, delimo i dobro i zlo. To je drugarstvo,zar ne mama? Ej … Imamo loptu pravu fudbalsku. Ja branim, golman sam, sećaš se da su mi DRUGARI iz odeljenja poklonili golmanske rukavice, baš su bili tužni što odlazim, pa eto setili se…

 

Aleksa Janković Foto: Privatna arhiva

 

Nisam Forlan još mi je kratka kosa, kažu mi da ipak budem Bufon. Dres ako se setiš pokloni nekom neka se dete obraduje, tako treba, mama, zar ne? Nisam ljut što mi nisi kupila patike za rodjendan, nema veze imam, nisam ih pocepao, mada mi viri palac ko tati pa cepa.

Znao sam da ćeš se pitati da li mi je hladno. Nije mama! Toplo je, proleće je, oblačim se slojevito kako si me ti učila. Orman mi je sređen, ništa nisam razbacao. I dalje ne jedem boraniju. Ne ljuti se odmah, sve ostalo da, nekad naručim jaja sa paradajzom, uuuuu to volim.

Slušaj, napravi nešto sa višnjama, neki kolač ili tortu, nema veze što ja nisam tu, nema smisla da sestre ne probaju. Čuvaj kosti za Šareta i suv hleb nemoj da bacaš, znam da ga voliš, ali te podseća na mene. Mama, uradi TO, nije on kriv što sam otišao.

Hteo sam još da ti kažem da su mi neki matori ovde par puta lomili vazu za cveće, nema veze mama, budi jaka. Što se rođendana tiče, neću ništa da pravim, mislim veliki sam 20 godina ko pravi žurke u tim godinama. Molim te samo upali kandilo i sveću kraj ikone naše slave za zdravlje tvoje tate i seka.

 

Foto: Privatna arhiva

 

 

Obećaj mi da nećeš da plačeš, molim te mi obećaj…. Ako dolaziš ponesi mi neke sitnice i pusti mi pesmu da čuju drugari. I da… Nastavi da živiš, molim te živi, proći će, mama prolazi … Samo im nemoj zaboraviti imena. Ja te čuvam majko, na levom ramenu, obrazu i u kosi.

Mislim na tebe i dan i noć! Kad budeš rešila da dođeš rezerviši kartu u jednom pravcu. Ja ću tu da te čekam, čim siđeš. Budi jaka, ti čuvaš moj osmeh od zaborava... Nije vreme, drži se pa se vidimo.

 

Voli te i ljubi tvoj Aleksa!“

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*