DAČIĆ: „Da rešimo šta sa Rusima u Nišu ili da gasimo centar“

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dacic najavio je da će sledeće nedelje pokrenuti inicijativu kod premijera Aleksandra Vučića za rešavanje diplomatskog statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu

Dacic

Ivica Dačić na mitingu u Nišu; Foto: niskevesti.info

 

To pitanje mora da se reši, ovako ili onako. Ja imam posebnu odgovornost, jer smo Sergej Šojgu i ja oformili taj centar – rekao je Dačić za današnju „Politiku“.

On kaže da je Sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetima Srpsko-ruskog humanitarnog centra „na čekanju“ još od avgusta 2014. godine.

Zapadne zemlje imaju primedbe, iako su oni to isto, a i više od toga, dobili sporazumima sa Srbijom – rekao je Dačić.

Šef diplomatije je podsetio da je bivši predsednik Boris Tadić sa tadašnjom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs 2006. godine potpisao Sporazum o zašiti statusa i pristupu korišćenja infrastrukture u Srbiji u kom se kaže da će status osoblja SAD (oružane snage i civilno osoblje Ministarstva odbrane) biti ekvivalentan statusu administrativnog i tehnickog osoblja ambasade SAD.

U sporazumu između članica NATO i ostalih država učesinica Partnerstva za mir, potvrđenog u Skupštini Srbije 2015. godine. takođe su slične formulacije, kaže Dačić, dok Vojna kancelarija NATO suštinski ima diplomatski imunitete.

 

Foto: niskevesti.info

 

Šta je onda problem sa centrom u Nišu, koji čak nije ni vojni nego civlini i humanitarni i to zajednički srpsko-ruski? U predlogu sporazuma stoji gotovo ista formulacija – rekao je on i upitao da li je problem što je Rusija u pitanju.

Dačić ukazuje da ovo već treću godinu izaziva smetnje u funkcionisanju centra u Nišu budući da Rusija ne izdvaja sredstva koja je namenila, jer nije rešen status.

Ovo pitanje se mora rešiti ili centar ugasiti. Srbija mora da gleda svoj interes, ako već ima bilateralne sporazume sa drugim zemljama, onda treba da ima sa Rusijom – zaključio je Dačić.

 

 

 

(Blic/Tanjug)

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*