Čuvene u svetu, u Nišu zaboravljene

 

Malo Nišlija zna za dr Evu Haljeck, prvu ženu ginekologa na Balkanu, Jovanku Bončič, prvu ženu inženjera, i glumicu Nađu Regin.

Foto: zadrugarice.org

Foto: zadrugarice.org

 

Da bi se sačuvala uspomena na neke od žena koje su pomogle razvoju i promociji Niša, osnovci i srednjoškolci su dobili kalendar „Nišlijke za nezaborav“, koji je uradilo Udruženje „Zadrugarice“.

Učenici Umetničke škole „Đorđe Krstić“ iz Niša predlagali su rešenja za ilustraciju stranica kalendara, a žiri je odlučio da pobednik bude maturant Lazar Nikolić.

Presrećan sam što je baš moje rešenje pobedilo. Ovo je bila dobra prilika da se sazna nešto o tim značajnim ženama. Ovaj kalendar je moje umetničko viđenje tih Nišlijka, koje su doprinele da grad bude razvijeniji u vreme kad su nauka, prosveta, politika, umetnost i sport bili rezervisani za muškarce. U vreme kad su stvarale bile su neprihvaćene od sredine a Niš im se ni na koji način nije odužio – kaže Lazar.

Dr Eva Haljecka je bila prva upravnica ginekološkog odeljenja Niške bolnice i prva žena ginekolog na Balkanu, piše Blic. 

Jedan komentar

  1. Lažu, nisu dobili osnovci ništa. Ili neznaju koliko škola ima u Nišu, ali znaju koga ne treba zaboraviti.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*