Članovi Lokalnog antikorupcijskog foruma Niš PODNELI OSTAVKE

Lokalni antikorupcijski forum Niš  (LAF) doneo je odluku o samoraspuštanju nakon bezmalo četiri godine realizacije i praćenja primene Lokalnog plana za borbu protiv korupcije grada Niša, te borbe protiv svih oblika korupcije u organima javne vlasti, lokalnoj samoupravi i javnom sektoru

Jedan deo članova LAF-a/ Foto: gradjanin.rs

 

U Modelu LAP-a je navedeno i da sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji imaju obavezu da, na osnovu rešenja data u tom dokumentu, do 30. juna 2017. godine, usvoje sopstvene Lokalne antikorupcijske planove. Grad Niš je, nažalost, ovaj rok propustio. Na taj način je ozbiljno doveo u pitanje antikorupcijski kredibilitet koji je stekao jer je još 2010. godine, kao jedan od retkih gradova u Srbiji, usvojio LAP, te dobio Lokalni antikorupcijski forum, koji se etablirao kao obrazac za buduća antikorupcijska tela u Srbiji. Takvo ponašanje lokalne vlasti nastavak je ignorisanja borbe protiv korupcije na lokalu, koja je, uprkos drugačijim tvrdnjama, vođena najčešće samo verbalno, papirnato, selektivno i neefikasno, a uz povremene političke zloupotrebe, navodi se u saopštenju LAF-a.

Članovi LAF-a, kako kažu, nastaviće institucionalni i drugi antikoruocijski aktivizam jer nemaju nameru da ono što su do sada postigli „prepuste“ onima koji bi eventualno usporili ili zaustavili borbu protiv ove društvene pošasti, koja je u Srbiji i Nišu široko rasprostranjena.

Oni navode da lokalna vlast nije aktivno realizovala niti jednu meru iz postojećeg Lokalnog plana za borbu protiv korupcije, a odnos prema LAF-u bio je najčešće pasivan, uz povremene direktne pritiske na članove tela. Što je LAF bio aktivniji, komunikacija (ne)malog broja gradskih funkcionera sa njim bila je pasivnija.

 

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*