BRNABIĆ U FABRICI „FILIP MORIS“; 15 godina od privatizacije Duvanske industrije Niš

Premijerka Srbije u utorak u poseti kompaniji „Filip Moris“. Izvoz veći 40 puta. U novi sistem tri miliona dolara

Premijerka Srbije Ana Brnabić u „Filip Morisu“ ; Foto; D. Alihodžić

 

Vlada Srbije nastavlja sa unapređenjem poslovnog okruženja kako bi kompanije poput „Filip Morisa“ nastavile uspešno da posluju u Srbiji, ostvaruju odlične poslovne rezultate i zapošljavaju naše radnike i angažuju domaće kompanije kao kooperante.

Ovo je naglasila premijerka Srbije Ana Brnabić u utorak prilikom posete kompaniji „Filip Moris“ u Nišu, povodom obeležavanja 15 godina od kada je ova američka kompanija privatizovala niški DIN. Ona je obišla nedavno pokrenuti proizvodni sistem za upravljanje gotovim proizvodima, u koji je uloženo tri miliona dolara.

Uputila bih apel rukovodstvu kompanije da deo svojih istraživanja na polju alternativnih duvanskih proizvoda usmeri u našu zemlju – navela je premijerka Srbije i predočila da su inovacije, istraživanje i razvoj važni za modernizaciju naše ekonomije i ubrzanje ekonomskog rasta.

Aleksandar Jakovljević, generalni direktor „Filip Morisa“ za jugoistočnu Evropu, kazao je da je niška fabrika uvećala izvoz čak 40 puta u odnosu na pre deset godina i da je čak četiri od pet svih cigareta danas proizvedenih u Nišu namenjeno plasmanu na 50 tržišta širom sveta.

Kompanija Filip Moris je pre 15 godina godina privatizovala najveću srpsku fabriku duvana

 

U niškoj fabrici trenutno radi 900 radnika, a od toga 600 proizvodnih. Pre privatizacije upošljavala je 3.900 radnika. U kompaniji navode da indirektno upošljavaju 3.000 radnika i da u punjenju srpskog budžeta od poreza i akciza učestvuju sa pet odsto.

Od 2015. ova fabrika ne otkupljuje domaći duvan za svoju proizvodnju, a kako je pojasnio Jakovljević, to je stoga što su uslovljeni kretanjima na tržištu, odnosno da bi bili što konkurentniji.

 

 

VRANjE

 

Brnabićeva je posetila i Vranje, gde je najveći britanski investitor u Srbiji „Britiš ameriken tobako“ takođe obeležio 15 godina uspešnog poslovanja. Za to vreme ova kompanija uložila je u bivši DIV više od 270 miliona evra, od čega više od 120 miliona u modernizaciju fabrike.

3 komentara

  1. Sram da vas bude, dok „radnici“, pojedini od 200 kg, fabrike koji primaju 100 000 sede ceo dan i celu noc ispijajuci kafe , radnici Adecca rade za njih primajuci 15 000-20 000 din.Zasto premijerka to nije videla? Koliko ljudi je za zadnjih mesec dana dalo otkaz?

  2. Konacno Nis postaje pravi industrijski i jak ekononsko razvijen grad

    • Ti si stvarno optimista.Kako da postane ekonomski jak kad ogromna vecina tih radnika u novootvorenim fabrikama,kao i oni u starim firmama,rade za 250-300e sto je jedva za prezivljavanje. Fabrike sluze samo da gazde stranci isisavaju kapital iz Srbije i iskoriscavaju jeftinu radnu snagu a dok je tako,Nis nikad nece biti ekonomski jak.
      Zasto su morali da otpuste tolike radnike?Vidimo iz teksta da ih je bilo 3900 a sada 900 zvanicno a jos 3000 preko drugih firmi…znaci isti broj ali ogromna vecina radi za 150-300e a razliku u dzep stavljaju gazde,politicari i gazde firmi koje zaposljavaju te jadnike za crkavicu.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*