BRAVO! Zlato i bronza za niške gimnazijalce informatičare

 

Marko Stanković, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio je zlatnu medalju, Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu srebrnu, a Dušan Živanović, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu i Nikola Jovanović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu – bronzane medalje

Foto: kurir.rs / Tanjug

Foto: kurir.rs / Tanjug

 

Mladi programeri iz Srbije postigli su odličan rezultat na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi u Bugarskoj gde su osvojili jednu zlatnu, jednu srebrnu i dve bronzane medalje.

Marko Stanković, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu osvojio je zlatnu medalju, Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ u Novom Sadu srebrnu, a Dušan Živanović, učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu i Nikola Jovanović, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu – bronzane medalje.

U Ruseu je na 23. olimpijadi od 28. juna do 3. jula učestvovalo 50 takmičara (42 u zvaničnoj konkurenciji) iz 11 zemalja, a po propozicijama, svaku zemlju predstavlja najviše četiri takmičara – učenika srednjih škola, navodi se u saopštenju lidera srpske ekipe Nikole Milosavljevića sa Prirodno matematičkog fakulteta u Nišu.

Drugi lider ekipe bio je Aleksandar Ivanović sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu.Kako se napominje, ovo je treća uzastopna zlatna medalja za Marka na Balkanijadama, uz dva srebra sa Međunarodnih olimpijada, kao i da Dimitrije već ima srebro i bronzu na Balkanijadama, uz srebro i bronzu sa Međunarodnih olimpijada.

Takođe, Srbija u poslednje tri godine ima ukupno pet zlatnih medalja (uz 2 srebra i 5 bronze) sa Balkanskih olimpijada što dovoljno govori o kvalitetu naših učenika.Pripreme za Balkanijadu su održane sredinom juna u Istraživačkoj stanici Petnica i finasirao ih je Microsoft Development Center Serbia (MDCS).Troškove puta na Balkansku informatičku olimpijadu pokrilo je Ministrastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.Predstoji Međunarodna informatička olimpijada koja će biti održana od 26. jula do 2. avgusta u Almatiju, u Kazahstanu.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*