BRAVO: Niški učenici osmislili zemljište koje zadržava vodu 15 DANA

Zemljište koje zadržava vodu i do 15 dana i sadrži sve potrebne materije koje hrane i štite biljku osmislili su đaci iz niške gimnazije „Bora Stanković“ okupljeni oko učeničke kompanije „NutriensTerra“

Foto: gradjanin.rs

 

Nesvakidašnji proizvod koji smanjuje vreme potrebno za uzgoj biljaka, ali i spasava domaćice i druge ljubitelje cveća od svakodnevnog zalivanja, doneo im je prvo mesto na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije i šansu da se u maju u Beogradu bore za titulu nacionalnog šampiona.

Gledali smo biljke u saksijama u školi. Zemljište je bilo istrošeno i suvo, pa su biljke morale svakodnevno da se zalivaju. Onda smo došli na ideju da malo poštedimo školske domare i napravimo smešu koja će omogućiti da zemljište ostane vlažno i do 15 dana a da istovremeno ima sve hranljive sastojke. Tako je nastao naš proizvod „hidrosoil“ – objašnjava Aleksa Pešić, učenik trećeg razreda i finansijski direktor učeničke kompanije „NutriensTerra“.

Smeša koju su osmislili đaci sadrži hidrogel, veštačko đubrivo, mineral zeolit i humus u tačno određenim proporcijama.

Hidrogel može da primi i do 100 odsto svoje težine vode i da ostane vlažan i do dve nedelje. Zeolit je tu da štiti koren biljke i da reguliše kiselost zemljišta, a veštačko đubrivo da ga hrani. I sve to je pomešano sa kvalitetnim humusom. Da bismo odredili tačne proporcije, konsultovali smo i agronoma sa kojim sarađujemo – objašnjava on.

 

Pobednički tim
Foto: gradjanin.rs

 

Primena ovakve smeše je višestruka – od domaćinstava pa sve do javnih površina, ali i oranica.

Možete otići na odmor i da se ne brinete za biljke koje ostanu u stanu da li će imati dosta vlage. Takođe, biljke u žardinjerama i na javnim površinama ne moraju se svakodnevno zalivati tokom leta – kaže Pešić.

Učenik trećeg razreda Petar Milošević, direktor kompanije, kaže da se njihov proizvod može naručiti preko fejsbuk stranice „NutriensTerra“ po ceni od 200 dinara za pakovanje od pet litara.

Novac koji zaradimo prodajom uložićemo u dalja istraživanja i poboljšanja proizvoda. Videćemo šta još možemo dodati u njegov sastav da bi smeša bila još bolja za biljke – objašnjava Milošević za kutaknet

3 komentara

  1. Svaka cast. Sto vise ovakvih vesti!

  2. Pozdrav za moju Boru:)

  3. Bravo, deco!

    Par saveta:

    Izbacite veštačko ćubrivo, nema potrebe za njime ako već imate dobar humus.

    Testirajte vaše zemljište na što više tipova biljaka. Nekima, koje vole vlagu, će sigurno prijati, dok drugima možda neće. Neke biljke vole da „popiju“ vodu, a da im posle koren bude u relativno suvoj zemlji, u suprotnom koren truli i biljka vene.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*