BOGATSTVO u Nišu koje PROPADA

Grad Niš odavno veliku muku muči s prostorom za svoje organe, uprave i uslužne službe

Foto: T.Todorović

 

U ulicama Sedmog jula i Nikole Pašića ima dva velika objekta u kojim su smešteni i rade Gradsko veće i gradonačelnik, odnosno Skupština grada i Gradska uprava.

U njima, međutim, za veliki broj gradskih organa i sekretarijata nema mesta zbog čega su su sedišta, kancelarije i radnici pojedinih službi smešteni i rade u manjim i ne baš uslovnim objektima u celom Nišu.

Samo neke od tih zgrada koje se koriste imovina su grada, a ne baš mali kancelarijski prostor je u privatnom vlasništvu. I za to se iz niškog gradskog budžeta izdvaja mnogo novca za plaćanje skupih zakupa.

Van centralnog objekta Gradske uprave i Skupštine grada su službe Katastra grada Niša, Gradsko javno pravobranilaštvo, sekretarijati za poljoprivredu, dečiju i socijalnu zaštitu i za kulturu i obrazovanje, ali i Lokalna poreska uprava, Komunalna policija i drugi organi – piše „Politika“.

 

Foto: Dušan Mitić Car

 

Takođe, od svog formiranja pre nekoliko godina jedan broj javnih gradskih preduzeća, poput Direkcije za saobraćaj, Parking servisa, Objedinjene naplate, kao i delovi Direkcije za izgradnju grada i još nekih, koriste objekte koji nisu u vlasništvu grada i za to plaćaju velike sume novca kao zakupci prostora.

Za to vreme, a o čemu se doskora nije baš mnogo znali i pričalo, grad Niš ima vlasništvo nad izuzetnom imovinom koja zvrji prazna i, svakako, pod teretom vremena i pošto se ne koristi propada. Da ne bude zabune nije reč o starim zdanjima i objektima građenim davno ili ko zna kada, već o prostoru u niškoj ekstrazoni i velelepnom Tržno-poslovnom centru „Kalča”.

Ovaj objekat sagrađen je pre nešto više od dve decenije u periodu najveće ekspanzivne gradnje Niša posle Drugog svetskog rata i kada su na vlasti bili socijalisti. U to vreme grad je bio u mnogo boljem položaju u republici i tadašnjoj republičkoj vlasti. I, svakako, s povoljnijim statusom i mnogo tešnjim vezama s Beogradom. Osim „Kalče”, grad je tada dobio najveće i najmodernije bulevare, sređen centar grada, uređen Nišavski kej s obe strane reke, šetačke zone, podzemne prolaze, ali i tri poslovno-trgovačka centra pod nazivom Zona 1, 2 i 3 i mnogo toga drugog.

Elem, u TPC „Kalča” u centru grada, gde je oko 500 lokala u prizemlju i na prvom spratu, Niš ima iznad, na drugoj etaži, oko 2.200 kvadratnih metara svog prostora, koji je do sada samo povremeno i delimično korišćen. Najkraće, reč je o bogatstvu koje propada, iako se javna gradska preduzeća ili skupštinski i organi gradske uprave bukvalno potucaju od nemila do nedraga.

 

Foto: Dušan Mitić Car

 

Tek ovog proleća pokrenuta je inicijativa da se poslovni prostor u „Kalči” racionalnije koristi jer je konačno shvaćeno da su kancelarije i sve drugo najskuplji kada su prazni. Za njih se i tada, zna se, plaćaju veliki troškovi.

Kako nam je rečeno, do kraja ove godine planirano je da se mnoge gradske uslužne službe, posebno one u kojima građani Niša izmiruju svoje obaveze za komunalne troškove i drugo, presele u „Kalču”, pre svega da Nišlije ne bi po snegu i kiši ili velikim vrućinama na ulicama morali da čekaju u redovima kako bi platili ono što duguje. Ali, i kako bi rad organa, službi i javnih preduzeća bio na jednom mestu i bliži građanima. A ne da od jednog do drugog kraja Niša gube vreme.

I da bogatstvo u poslovnom prostoru u TPC „Kalča” definitivno dobije svoju pravu namenu, a da se iz gradskog budžeta ne troše velika sredstva – zaključuje „Politika“.

2 komentara

  1. A kako ce krasti posle kad nema zakupa preko veze,,,

    • Upravo sam to pitanje htela i ja da postavim… Da su zeleli, do sada bi to resili… Tako da, svima nam je jasno da je rec o teskim malverzacijama.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*