Bili smo srećniji dok smo mogli da kupujemo samo u RK „Beograd“

Kada je početkom šezdesetih godina prošlog veka otvorena Robna kuća „Beograd“, u Nišu je vladalo mišljenje kao da je sleteo vasionski brod u centru grada

 

Moderna arhitektura, kvalitet proizvoda koji danas ne možemo ni da zamislimo, na tri sprata, od igle do lokomotive…

Nema Nišlije, Piroćanca, Leskovčanina, Vranjanca koji nije došao u grad, a da nije obišao, ovo tada, „velelepno zdanje“.

Za te godine se vezuje i jedna specifičnost koju mnogi, danas stariji građani, itekako pamte. Prvi televizor Elektronske industrije RR je bio izložen u prvom izlogu u Obrenovićevoj tada Pobedinoj ulici. Tu se okupljao narod da vidi čudo tehnike, ali i prve fudbalske utakmice. Nešto kasnije 1966.-1968. godine Nišlije su počele da kupuju televizore.

Robna kuća „Beograd“ se održala do kraja osamdesetih godina i pored Robne kuće „Pionir“ (sadašnji Forum) bila je jedna od glavnih trgovina u gradu.

Opšte mišljenje u Nišu je da se nekada živelo srećnije. Da li je to zaista tako bilo, mogu da objasne sociolozi, ali je poznato da socijalne razlike nisu postojale i da sve što je bilo tu izloženo, mogle su da imaju i bogate i siromašne kuće.

Kasnije je poplava robnih plagijata donela i ljudske plagijate, merila vrednosti više ne postoje, a možda je malo i žalosno što s nekom nostalgijom Nišlije gledaju na nekadašnju Robnu kuću.

Neko će reći, to je samo prodavnica. Da, ali ona je bila simbol bezbrižnog vremena koje će Nišlije teško opet da dožive.

 

 

2 komentara

  1. Najvece ruglo grada

    • 1km odatle ziveh,sad 1500

      Sada mozda tako izgleda,ali tada…Pa pokretne stepenice,prve u Nisu,pa svakakva roba.
      More,rado bih menjao ovo za ono vreme.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*