Beograd “pregazio” Niš: Kamionima preko bazilike na Koridoru 10

 

Republički zavod za zaštitu spomenika u Beogradu poništio je sva rešenja niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i dozvolio je da se zatrpa bazilika na lokalitetu Kladenčište kod Crvene Reke (opština Bela Palanka) na Koridoru 10.

Foto: heritage.gov.rs

Foto: heritage.gov.rs

 

Reč je o kompleksu iz ranohrišćanskog perioda (4 – 6. vek), a sam lokalitet je višeslojan, jer su istraživači registrovali ostatke iz gvozdenog doba, kasne antike, ranohrišćanskog perioda i ranog srednjeg veka, saopšteno je danas Tanjugu u niškom Zavodu.

Radovi na izgradnji autoputa na tom mestu zaustavljeni su 2012. godine kada su se ukazali građevinski ostaci za koje se tada pretpostavilo da pripadaju kasnoantičkom periodu.

Istraživanja su započeta 2013. godine i tada je, već na samom početku, konstantovano da je reč o sakralnom objektu, da bi do kraja istraživanja bila otkopana bazilika, jednobrodna građevina koja je imala pripratu (predprostor), brod i apsidu.

Istraživanja su nastavljena izvan bazilike prošle godine i tada su počeli da se ukazuju novi ostaci zidova.

Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu je izdao konzervatorske uslove i zadatak je bio da se istraži ceo kompleks.

Istraživanja su koncentrisana na zapadne i severne zidove izvan bazilike i kada je ceo prostor istražen otkriven je veliki atrijum u čijem su se centralnom delu nalazili ostaci stopa nosećih stubova samog portika.

Kako je Tanjugu rekla direktor Zavoda Elena Vasić Petrović, ukazujući na hronologiju događaja, lokalitet Kladenčište registrovan je još 2004. godine prilikom istraživanja terena za potrebe izgradnje istočnog kraka Koridora 10.

Foto: pirotskevesti.rs / Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš

Foto: pirotskevesti.rs / Zavod za zaštitu spomenika kulture Niš

 

Niški Zavod 2012. je odmah, po uočavanju šuta prilikom izgradnje autoputa, doneo Rešenje o obustavi radova i predložio arheološka iskopavanja koja je sprovodio Republički zavod, najpre, septembra 2013. godine.

Uprkos što Republički zavod nije bio nadležan i što iskopavanja nisu završena, on 2013. godine „donosi odluku da se bazilika pokrije sa dva metara peska i da preko nje pređe autoput,“ navode iz niškog Zavoda.

Nastavlja se prepiska niškog i beogradskog zavoda kako bi bilo razjašnjeno šta je čija nadležnost, pa je niški Zavod za zaštitu spomenika kulture formirao svoju komisiju i u skladu sa njenom procenom propisao tehničke mere zaštite u skladu sa zakonskim ovlašćenjima i ujedno naložio nastavak iskopavanja.

Niški Zavod je investitoru ponudio dve mogućnosti: zaštitu i prezentaciju IN SITU (u izvornom položaju) ili izmeštanje odgovarajućom metodologijom.

Republički Zavod nastavlja istraživanja novembra 2014. godine, a Koridori Srbije početkom ove godine podnose zahtev za ponavljanje postupka i izmenu rešenja iz 2013. godine i niški Zavod taj zahtev odbija jer nove okolnosti na koje se pozivaju Koridori Srbije zapravo potvrđuju Rešenje iz 2013, navode iz niškog Zavoda.

Na kraju, Republički zavod zanemaruje sve što se događalo između 2012. i 2015. godine i donosi svoje rešenje o zatrpavanju bazilike.

Odluka mimo mišljenja najvećih stručnjaka

Iz niškog Zavoda podsećaju da su u komisiji koju su formirali 2013. godine i koja je valorizovala objekat bili najeminentniji stručnjaci u našoj zemlji, a činili su je prof. dr Mihajlo Milinković, prof. dr Čedomir Vasić i mr Aleksandar Aleksić.

19 komentara

 1. Pa ako smo mogli da zatrpamo rimsku vilu na studentskom trgu u centru beograda, možemo i baziliku na sred srbije!
  A onda ćemo valjda konačno i sami sebe pokopati…

  • Zar je bitno je li centar Beograda ili ostatak Srbije? Ako budemo gledali gdje se sta zatrpava, necemo nista imati. Ma gdje bilo, kulturno naslijedje ne smije da trpi.

   • Mislim da promašuješ poentu, razlika je da li su radovi na trgu po kome prolaze samo pešaci ili na mestu gde treba da bude autoput, a razlika je i u vrsti lokaliteta, ali ne znam detalje. Sve jedno, oba puta su odlučili da ne rade ništa, već samo da zatrpaju

  • Ako ima mesta da se zaobiđe, što da ne!U BG sigurno nije bilo druge solucije!

 2. Ovo je jedan od dokaza da predstavnici vlasti u Srbiji nisu daleko odmakli od svojih politickih uzora iz Islamske drzave.

  • Цар Лазар

   Ниси далеко од истине…..Мада ни ваши нису ништа бољи…Да кренемо од химне :)

 3. Milan Rokvić-Roko

  Ако затрпавамо своју историју, затрпавамо и своју будућност. Бестијално и срамно! Овакве одлуке су криминалне и треба да се покрене кривична одговорност за узурпирање културне баштине државе и нације.

  • Milan Rokvić-Roko

   Умерено да не може бити умереније, у ћему је проблем. Кога и чега се плашите.

 4. Što bi moja baba rekla kad je nešto da ti se zgadi. „PI“ jer ta reč sve objašnjava i vlast i državu ali nažalost i nas same.

 5. VELIKA SRAMOTA za rep. zavod za zastitu kulture….. verovatno u njemu, kao i obicno sede neke neznalice…… Zamislimo sta bi amerikanci dali da imaju neke ostatke kulture iz pre-antickog perioda ….. ZALOSNO….

 6. a u cemu je problem da se autoput pomeri 10 metara?

 7. Vladan Obradovic

  Чему овако тенденциозан наслов?Па није Београд град затрпао базилику,већ је одлуку донео Републички завод,на чијем челу је крагујевчанка,а у комисији су „стручњаци“ из целе Србије.Да ли то значи да је Крагујевац зао јер је једна крагујевчанка лоша?
  Да сте шабачки портал,рекао бих „свашта к’о на вашару“. Овако,могу само да вам кажем да што пре прекинете да кривите друге за проблеме на својој територији,пре ће вам бити боље.

 8. Zapreti neki seljak da ce da se obesi ako mu eksproprisu imanje i odma se napravi trasa okolo. A zatrpati kulturno dobro i pregaziti ga, to je vec dubja psihopatoogija.

 9. Javite ljudima iz Nacionalne geografije i History-a nek cuju ljudi kojima je stalo! Jer nasima ocito nije.

 10. Potpisite on-line peticiju da sprecimo ovo. Ako se skupi dovoljan broj mozda nas i cuju ….

  http://www.peticije24.com/imaj_smelosti_da_budesh_razuman_istorija_se_ne_zatrpava

 11. Dejan Ristić

  A šta rade učmali, zadrigli, prebogati i prebahati čelnici SPC. Popovi samo drpaju narod a vladike se utrkuju koji će bolji auto da ima i raskošniju kuću. Nek izađu na lice mesta i onako je to u vezi sa crkvom a ne narod da im spašava imovinu koju će oni posle da traže kao nasledno vlasništvo SPC.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*