“BACANJE NOVCA IZ HELIKOPTERA” Evropa ne odustaje – svima po 500 EUR!

 

Evropski čelnici centralnih banaka ozbiljno razmišljaju o „bacanju novca iz helikoptera“ kao planu za spas posrnulih ekonomija u Evropi, ali i šire Brojne države u Evropi, uključujući i Hrvatsku, trenutno umesto inflacije imaju deflaciju – koja može biti izrazito opasna na dugi rok, javlja Independent.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Kako cene robe i usluga padaju, poslodavci više ne mogu da priušte da održe plate na istom nivou, pa dolazi do otkaza i rezanja plata, što tera ekonomiju u dalji kolaps.
Jedno od rešenja za problem deflacije je i „novac iz helikoptera“, koncept koji je prvi ponudio ekonomista Milton Fridman 1969. godine.

Prema Fridmanu, centralne banke uvek mogu da održe zdrav rast ponude novca, jer im na raspolaganju uvek stoji štampanje novčanica i ‘bacanje novca iz helikoptera na izgladnelu ekonomiju’.

Postoji nekoliko modela za iskorišćavanje takvog novca, od kojih je najjednostavniji i najegalitarniji deljenje fiksnog novčanog iznosa svim građanima, na primer 500 evra svima u EU.

Ideju je pre dva dana ponovno aktualizovao lord Ader Tarner, bivši šef britanskog Zavoda za finansijske usluge, na londonskoj konferenciji o transformisanju finansija.

“Nalazimo se u toliko dubokoj deflacijskoj zamci da bismo trebali da razmislimo o novcu iz helikoptera”, rekao je.

Čelnik Evropske centralne banke Mario Dragi pre dva meseca je i sam izrazio zanimanje za ideju novca iz helikoptera, koju je nazvao „zanimljivim konceptom“.

Ipak, ekonomisti upozoravaju kako se ne radi o rešenju za sve probleme, već potencijalnom delu većeg plana za oživljavanje posrnulih privreda.

“Ne bismo to smeli da smatramo ludom idejom, ali nije ni lek za sve bolesti”, rekao je Ader.

“Treba nam kao deo kutije sa alatima. Jednom kada ga imamo u kutiji, trebamo da ga oprezno koristimo, ali ne smemo da ga smatramo neprihvatljivim”, dodaje on.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*