Amerika u Nišu vidi špijune

Jačaju pritisci na Beograd da se Rusima u humanitarnom centru ne dodele privilegije. Hojt Ji: Ne verujemo da Rusija hoće da pomogne Balkanu da ide ka EU

Foto: niskevesti.info

 

Među prvim većim izazovima nove vlade biće rešavanje statusa Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, oko kojeg različita očekivanja s jedne strane ima Moskva, a s druge Brisel i Vašington.

Iz EU i SAD ponovo stižu optužbe da je Centar „špijunska baza“ i zahtevi da se ne dodeljuju diplomatske privilegije osoblju Centra. Ruske vlasti pak duže već očekuju da se parafira pripremljeni sporazum kojim bi se rešilo ovo pitanje.

Dan nakon što je Evropski parlament usvojio rezoluciju o Srbiji u kojoj izražava zabrinutost „zbog ruskih vazduhoplovnih snaga u Nišu, oglasili su se i predstavnici Vašingtona – američki ambasador u Beogradu Kajl Skot i visoki zvaničnik Stejt departmenta zadužen za Evropu i Evroaziju Hojt Brajan Ji.

– Brine me takozvani humanitarni centar, ne zbog onoga što je sada, nego zbog onoga što bi mogao da postane. Pogotovo ako Srbija ispuni ono što je Rusija tražila – specijalni status i imunitet za svoje osoblje. Ne verujemo da Rusija ima dobre namere da pomogne Balkanu da ide ka EU – poručio je Ji na pretresu o situaciji u Jugoistočnoj Evropi, u Pododboru za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu, pišu Novosti.

Prema njegovim rečima, „Centar u Nišu, blizu granice sa Kosovom, gde SAD imaju oko 600 američkih vojnika i 4.000 pripadnika NATO mirovnih snaga nije pozitivan pomak“:

– Ako Srbija dozvoli Rusiji da oformi centar za špijunažu, izgubiće kontrolu nad delom svoje teritorije.

I ambasador Skot poručio je da „ima dobrih razloga za zabrinutost“ zbog postojanja Rusko-srpsko humanitarnog centra.

– Ne znam tačno šta oni rade, nikada nisam posetio taj centar, ali mislim da ima dobrih razloga za zabrinutost – rekao je Skot u Nišu odgovarajući na pitanje novinara da li smatra da je Centar zapravo špijunski centar.

Za Skota je saradnja Srbije sa NATO pre svega u interesu naše zemlje i poručuje da bi nam članstvo donelo zaštitu:

– Odluka je na Srbiji da li će ostati neutralna ili će ući u NATO. Mislim da može ostati neutralna, a ući u EU.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*