Akcija čišćenja Starog groblja (VIDEO)

 

Na inicijativu gradske opštine Palilula, uz pomoć Javno-komunalnog preduzeća Gorica i Centra za socijalni rad Sveti Sava, organizovana je akcija čišćenja korova i uređenja starog niškog groblja.

 Foto: facebook.com/gradska.palilula

Foto: facebook.com/gradska.palilula

 

Do kraja ove nedelje biće završen ovaj veliki posao a radnicima Gorice pomagaće jos dvadesetak izvršioca koji potiču iz romskih socijalno ugroženih porodica. Njih je radno angažovao Centar za socijalni rad uz odgovarajuću novčanu nadoknadu i obezbeđen obrok i osveženje u toku dana.

Opština Palilula je proteklih godina uz podršku grada obezbeđivala sredstva za fazno uređenje i ograđivanje prostora starog groblja. Prvo su okončani radovi na Istočnoj kapiji, a zatim su stvreni uslovi da se radovi nastava i na Zapadnoj kapiji starog groblja.

Nažalost, trajna zaštita i završetak radova po projektu Zavoda za zaštitu spomenika akulture i Zavoda za urbanizam nisu okončani, pa je dpbar deo prostora od ukupno osam hektara koliko zauzima staro groblje u lošem stanju.

Centar za socijalni rad Sveti Sava radno je angazovao dvadeset i jednog izvršioca i to iz socijalno ugroženih romskih porodica.

Najbolje rešenje koje je proteklih godina u više navrata predlagano nadležnim institucijama jeste da kompleks starog groblja “Gorica” u Nišu dobije status Spomen parka, čime bi bio trajno rešen problem očuvanja svih sakralnih objekata i spomenika mnogih zaslužnih građana Niša koji se tu nalaze.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*