9 faktora koji utiču na ubrzano starenje

 

Starenje je sastavni deo života. Uglavnom je to normalan genetski proces koji ne možemo da kontrolišemo – lučenje kolagena se smanjuje i dolazi do pojave bora. Ovaj proces se zove unutrašnje starenje.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

S druge strane je spoljašnje starenje. To je već nešto što možemo da kontrolišemo – kao što su izbor okruženja i načina života.

Ovo je devet faktora koji ubrzavaju proces starenja. Razloga za optimizam ima – skoro svi spadaju u kategoriju spoljašnjeg starenja:

Preterano izlaganje suncu

Preterano izlaganje suncu definitivno ubzava starenje. Američka dermatološka akademija je objavila da svaki put kada pocrnite – bilo od sunca ili od solarijuma – vaša koža prevremeno stari.
Dermatolozi tvrde da stalnim izlaganjem suncu ne dobijate samo preplanulost. Razmislite o staračkim pegama, borama i oštećenjima elastičnog tkiva. To je razlog zašto neki ljudi imaju uvoštenu kožu.

Pušenje

Pušenje izaziva starenje iznutra jer je povezano sa brojnim zdravstvenim problemima. Ono, takođe, izaziva i starenje spolja. Na primer, pušači mogu dobiti bore oko usta mnogo ranije nego u slučaju normalnog starenja.

Na osnovu velikog broja do sada sprovedenih ispitivanja zdravstveni stručnjaci ističu, da „pušenje može da aktivira enzime koji uništavaju elastičnost kože“.

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Nedostatak sna

Tokom dubokog sna naša koža se revitalizuje tako što „vari mrtve ćelije i regeneriše nove.

Stoga ako provodite duge periode bez dovoljno sna, ovaj proces se ili ne dešava ili nije efikasan.Ako imate problema da zaspite možete da koristite čaj od valerijane koji je potpuno prirodan preparat protiv nesanice.

Potrudite se da spavate osam sati jer Vaša koža plaća cenu, preporučuje dijetaplus.com

Previše alkohola

Kada konzumiramo alkohol, šire se krvni sudovi najbliži koži, to jest, postaju veći. Vaše lice može postati naduveno i crveno.

Tokom vremena, ako pijete previše alkohola, ovi uvećani krvni sudovi se češće pojavljuju i postaju trajni. Ovo može dovesti do trajne diskoloracije kože. Najuočljivije mesto, na kome se ovo događa, je lice.

Hranljivo voće i povrće

Ako ne jedete voće i povrće, tokom vremena dobijate bore i koža deluje istrošeno. Vaša koža praktično moli da joj date hranljive materije iz ovih namirnica. Stoga, kažite „da“ voću i povrću i pomozite vašoj koži.

Hrana bez dovoljno masti

Kada je u pitanju koža lica, masnoće u ishrani su dobre. Ispod kože imamo takozvano potkožno salo. I dok na stomaku ne bismo voleli da imamo potkožno salo (stomačno salo), ono pomaže našoj koži da bude glatka i savitljiva.

Zamislite da ograničite unos masti za duži vremenski period. Koža može da izgubi savitljivost. Naše telo već samo tokom starenja gubi ovu vrednu masnoću, piše More.com, pa zašto bismo još i mi doprinosili?

Foto: pixabay.com

Foto: pixabay.com

 

Jo-jo efekat dijete

Dobijanje i gubljenje kilograma iznova i iznova, nije dobro za kožu. To što vaga šeta gore-dole, znači da se vaša koža širi ili skuplja.

Tokom vremena, dolazi do oštećenja kože jer ona nema vremena da se prilagodi dobijenoj ili izgubljenoj težini. To može da dovede do gubitka njene elastičnosti.

Razvod

Razvod takođe može da ubrza starenje. Prema analizi ispitivanja iz 2009. koje je sprovedeno na identičnim blizancima, razvedeni blizanci su izgledali uočljivo starije – 1,7 godina – od blizanaca koji nisu bili razvedeni.

Stres

Stres je poguban i za fizički izgled jer dokazano ubrzava starenje. Prepuštanje ljutni i dugi periodi provedeni u depresiji mogu da vam dodaju godine.

Ispitivanja pokazuju da opraštanje vodi do boljeg fizičkog, psihološkog i duhovnog dobrostanja – a sve pobrojano igra ulogu u starenju.

Da bi se izborili protiv stresa i bili opušteniji nije potrebno da pribegavate lekovima za smirenje jer i neke lekovite biljke mogu imati isti efekat a potpuno su bezbedne za upotrebu i bez štetnih posledica.

Jedan od najboljih čajeva za opuštanje je čaj od lavande koji možete naći u prodavnicama zdrave hrane.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*