5.000 NIŠLIJA NAPRAVILO SELFI: Grb SFRJ na Tvrđavi omiljeno mesto za slikanje

 

Grb Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije koji je posle Drugog svetskog rata bio postavljen na zgradi Univerziteta u Nišu, a nakon raspada SFRJ skinut i zaboravljen, poslednjih meseci smešten je na niškoj tvrđavi gde je postao prava atrakcija.

Foto: jugosloveni.info

Foto: jugosloveni.info

 

Ispred grba napravljenog od betona, smeštenog pored ulaza u novootvorenu Gradsku baštu u Tvrđavi, od početka juna slikalo se više od 5.000 osoba, među kojima je bilo i turista iz Japana, Norveške, Bugarske…

Grb je maltene „preko noći“ postao omiljeno mesto za fotografisanje i pravljenje „selfija“, a slikaju „i stari i mladi“, ali prvenstveno pripadnici onih kojima je bivša Jugoslavija ostala u sećanju kao najbolja zemlja na svetu, objavljuje agencija Beta.

U Javno-komunalno preduzeće „Medijana“, čiji su radnici postavili grb na niškoj Tvrđavi, kažu i da niko od brojnih posetilaca Tvrđave nije imao ništa protiv toga što je grb SFRJ tu postavljen.

Skidanje grba sa zgrade Univerziteta u Nišu | Foto: D.M.CAR

Skidanje grba sa zgrade Univerziteta u Nišu | Foto: D.M.CAR

 

„Dolazili su Japanci, Norvežani, Bugari, Makedonci… Ovih dana imali smo goste sa svih kontinenata. Bili su tu zbog ‘Nišvila’, a usput su posetili i Gradsku baštu i slikali se pored grba“, izjavio je direktor JKP „Medijana“ Bratislav Vučković.

Prema njegovim rečima, niko od posetilaca do sada nije imao zamerku što je grb SFRJ postavljen u Gradskoj bašti.

„Smatrali smo da on treba da bude na nekom vidnom mestu jer je deo naše istorije, a to mišljenje dele i građani“, rekao je Vučković.

Skidanje grba sa zgrade Univerziteta u Nišu | Foto: D.M.CAR

Skidanje grba sa zgrade Univerziteta u Nišu | Foto: D.M.CAR

 

„Medijana“ je Gradsku baštu otvorila u kompleksu u Tvrđavi koji je ranije korišćen za parkiranje vozila i kamiona.

Prilikom uređenja prostora površine oko 500 kvadrata, radnici „Medijane“ su u šiblju i travi pronašli ruinirani grb, ali ga nisu otpremili na deponiju, već su ga očistili, prefarbali i postavili pored kapije na ulazu.

Komentariši:

Vaša email adresa neće biti objavljena.Obavezna polja su označena *

*